Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή (9 Μαρτίου 2012) μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Νίκου Σηφουνάκη, δύο συσκέψεις στην έδρα του Υπουργείου ΠΕΚΑ με θέμα την πορεία των έργων βιολογικών καθαρισμών στους οικισμούς των Δήμων Λέσβου και Λήμνου. Στη σύσκεψη πέραν του Αναπληρωτή Υπουργού συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρεαδάκης, ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. κ. Δ. Βουνάτσος και Γ. Τσακίρης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Χατζηδιαμαντής, συνεργάτες τους και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ. Στις συσκέψεις εξετάσθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και η πορεία των αξιολογήσεων των ενταγμένων και των προς ένταξη έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΡΑ) καθώς επίσης και τα τεχνικά θέματα που έχουν σχέση με αυτά.

Ειδικότερα για τη Λέσβο συζητήθηκαν:

• Το έργο της επεξεργασίας λυμάτων της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει σε συνάρτηση και με το εκτελούμενο έργο του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού.

• Το έργο του αποχετευτικού δικτύου της δημοτικής ενότητας Γέρας ώστε να λυθούν τεχνικά προβλήματα και να προχωρήσει η εκτέλεση του.

• Η επίλυση των τελευταίων τεχνικών προβλημάτων για την σύντομη ένταξη του έργου του αποχετευτικού δικτύου και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της Αγιάσου.

• Η πορεία της ένταξης του έργου για την περιοχή του Πολιχνίτου και αποφασίσθηκε το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού ότι θα ανέλθει σε 13.000.000€.

Επιπροσθέτως λύθηκαν άλλες εκκρεμότητες, προκειμένου να υπάρξει η τελική ένταξη του έργου των αποχετευτικών δικτύων των οικισμών Πολιχνίτου, Βατερών και των συλλεκτήριων αγωγών τους καθώς και του οικισμού της Βρίσας και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

• Επίσης η ένταξη στο ΕΠΠΕΡΡΑ των έργων ΧΑΔΑ στην Ουτζά και Χαλκέλια.

• Η εξέλιξη των ήδη εντεταγμένων έργων ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Τέλος συζητήθηκε η ανάληψη Νομοθετικής πρωτοβουλίας από το ΥΠΕΚΑ για την επίλυση της εκκρεμότητας μεταξύ Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και Δήμου Λέσβου για την σχολική περιουσία του πρώην Δήμου Αγιάσου.

Για τη Λήμνο συζητήθηκαν:

• Οι εξελίξεις στο έργο του βιολογικού καθαρισμού της Μύρινας και οι υπολειπόμενες ενέργειες τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και της Ε.Υ.Δ./ΕΠΠΕΡΑΑ ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

• Παρουσιάσθηκε από στελέχη του ΥΠΕΚΑ η θετική πορεία αξιολόγησης από τις εξετασθείσες προτάσεις του Δήμου για ένταξη έργων των αποχετευτικών δικτύων των οικισμών ΘΑΝΟΥΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΛΑΤΕΩΣ, του ΜΟΥΔΡΟΥ καθώς και οι συνδέσεις των οικισμών ΛΥΧΝΑ και ΡΩΜΑΝΟΥ με την προτεινόμενη εγκατάσταση επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού Μούδρου.

• Το εκπονημένο Πολεοδομικό Σχέδιο Μύρινας και η ενοποίηση των ΓΠΣ των πρώην Δήμων Λήμνου ΑΤΣΙΚΗΣ, ΚΟΥΤΑΛΗΣ και ΜΥΡΙΝΑΣ.

Ο Υπουργός μετά το πέρας των συσκέψεων δήλωσε: «Το ΥΠΕΚΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη προώθηση των έργων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των νησιών. Μέσα σε κλίμα συνεννόησης και καλής συνεργασίας εξετάσθηκαν σήμερα λεπτομερώς όλες οι σχετικές εκκρεμότητες των Δήμων Λέσβου και Λήμνου, δόθηκαν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα απαραίτητα για τη συνέχιση εκτέλεσης των έργων και στην ένταξή τους στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ.»